Headline #4, Murphy
Door Gertjan Wijnalda

I look around and see only nothing

Je hoort het vaak: natuurkunde is een kil, dor en droog vak, maar de Wet van Murphy laat zien dat de natuur wel degelijk gevoel voor humor heeft. Het is eerder zo dat de examencommissie voor natuurkunde kil, dor en droog is.

Ik ben aangeschoten (nog geen conclusies trekken, eerst de zin uitlezen!) door een persoon die mij vroeg hoe het toch kan, dat je als mens altijd jeuk op je rug hebt PRECIES op dat plekje waar je met je hand niet bij kunt. Opeens kwam de Wet van Murphy bovendrijven, en ik besloot te antwoorden met "weet ik veel!", ondertussen glimlachend dat ik weer een onderwerp voor m'n nieuwe Headline had. So be it.

De wet van Murphy is de meest universele wet van de hele natuurkunde, en daarom vind ik het juist zo vaag dat hij in de jaren zeventig uit het eindexamenprogramma is gehaald.

Je hebt vast wel eens gemerkt dat als je een beschuitje laat vallen, het ALTIJD op het vloerkleed valt met de jam aan de onderkant. Het is bij hoge uitzondering dat dit niet gebeurd en je het beschuitje direct weer kunt opeten - het is twee keer VLAK na elkaar gebeurd in Almelo en Roosendaal, tijdens de hittegolf van 1990. Een gigantische menigte verdrong zich voor het huis waar het allemaal gebeurd was, om maar een glimp op te vangen van het beschuitje, dat binnen op de vloer lag. De inwoners van beide plaatsen hoorden pas in september wat Saddam Hoessein in Koeweit had uitgespookt. Ik bedoel maar.

Nog een voorbeeld. CD-ROM in de drive, 'SETUP' intikken, en geheel automatisch zou Windows 2K - tweeduizend - op m'n computer worden geïnstalleerd. Zo gelezen, zo gedaan. De drive begon te ratelen en op m'n beeldscherm letterde Murphy de verpletterende mededeling 'Stop de Windows 2K CD-ROM in uw CD-ROM station'. Alsof je je pinpas in de geldautomaat duwt, waarna het schermpje zegt: "Goedemiddag meneer Wijnalda, rekeningnummer 123456789 met pincode 0987, wilt u alstublieft uw pasje in de gleuf stoppen?".

Foute foutmeldingen zijn nog erger dan foutmeldingen die niet in het handboek van de software staan. En DIE zijn al zo erg, want uitgevers van computerboeken nemen alleen meldingen op, die met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid NOOIT voor zullen komen. Je knet ze wel, van die meldingen als "Error 324, zie handboek!". En in dat boek gaapt dan een gat tussen error 323 en 325. Een groot, wit gat, vol van Murphy's akelige lach.

Hetzelfde gebeurt als je jeuk hebt op je rug op het plekje waar je niet bij kunt. Uit het beschuitgeval blijkt waarom: andere plekjes zijn gewoon niet interessant genoeg. Waarom? Omdat we te maken hebben met een uitzondering. En de Wet van Murphy zegt dat de natuur een voorliefde heeft voor uitzonderingsgevallen.

Er is/was hier een gat in de markt, dat helaas al een paar jaar terug is opgevuld. Er is in Nederland een soort steeltje met een harkje in de handel, zodat je overal WEL bijkunt. In Frankrijk hebben ze iets meer professioneels: een handje met scharnierende gewrichten dat je met een paar hendeltjes kunt bedienen. In Canada is deze Franse vinding vervolmaakt: koop een handje, steek het in het stopcontact en de rest gaat vanzelf. Murphy buitenspel.

Toch niet helemaal: toen mijn tante uit Canada hier bij m'n oma kwam logeren, had ze ook zo'n handje meegenomen, om dat ook hier te kunnen gebruiken. Ze was daarbij vergeten dat de netspanning in Europa verschilt van die in Canada, zodat dat stomme ding haar hele rug open begon te krabben.

Murphy laat zich nooit helemaal vangen…